Opća gimnazija

Opća gimnazija

NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA PRVE I DRUGE RAZREDE

U prvom i drugom razredu nacionalnog (državnog) programa gimnazije nastava se realizira prema nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo propisanom za gimnazije. Druga gimnazija Sarajevo u ova dva razreda nacionalnog programa svojim učenicima nudi izbor između:

  • programa opće gimnazije i
  • matematičko-informatičkog izbornog područja.

Oba ova područja imaju za cilj da učenicima pruže opće temeljno znanje, s time da je u matematičko-informatičkom izbornom području prisutan nešto veći fokus na predmetima Matematika, kroz realizaciju predmeta Odabrane oblasti matematike, i Informatika.

Potpun pregled predmeta zastupljenih u prvom i drugom razredu opće gimnazije, odnosno matematičko-informatičkog područja, zajedno sa sedmičnim brojem nastavnih sati koji se realizira iz svakog pojedinačnog predmeta, možete preuzeti u dokumentu ispod. Za pregled dokumenta neophodan vam je PDF reader.

 

 NASTAVNI PLAN I PROGRAM ZA TREĆE I ČETVRTE RAZREDE

U trećem i četvrtom razredu nacionalnog (državnog) programa gimnazije nastava se realizira prema nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo propisanom za gimnazije. Druga gimnazija Sarajevo u ova dva razreda nacionalnog programa svojim učenicima nudi izbor između četiri izborna područja. Ta izborna područja su:

  • matematičko-informatičko izborno područje s akcentom na Matematici, Fizici i Informatici,
  • jezičko izborno područje s fokusom na jezicima,
  • prirodno izborno područje s naglaskom na prirodnim naukama i
  • društveno izborno područje s akcentom na društvenim naukama.

Za sva četiri izborna područja zajednički predmeti su Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost,  Engleski jezik kao prvi strani jezik, Njemački jezik ili Francuski jezik kao drugi strani jezik, Latinski jezik kao klasični jezik koji se izučava u gimnazijama Kantona Sarajevo, Matematika i Sport. Potpun pregled predmeta zastupljenih u trećem i četvrtom razredu, zajedno sa sedmičnim brojem nastavnih sati koji se realizira iz svakog pojedinačnog predmeta u gore navedenim izbornim područjima, možete preuzeti u dokumentu ispod. Za pregled dokumenta neophodan vam je PDF reader.