UČEŠĆE PROFESORA DRUGE GIMNAZIJE SARAJEVO NA RADIONICI IBDP PSYCHOLOGY

Druga gimnazija Sarajevo još od 2000. godine implementira International Baccalaureat Diploma Program (IBDP), dvogodišnji akademski program koji je izuzetno zahtjevan i izazovan za sve učesnike nastavnog procesa. Kako bismo omogućili našim učenicima što kvalitetniju nastavu i vodili ih ka ostvarenju što boljih rezultata na eksternim IB ispitima, naša je dužnost da pratimo sve promjene koje International Baccalaureat Organization (IBO) uvodi u pojedinim predmetima i, shodno tome, šaljemo profesore na edukacije kako bi oni na što kvalitetniji način mogli da implementiraju iste u nastavi.
U periodu od 11. do 13. januara 2018. godine, profesorica Sandra Muratović učestvovala je na IBDP Psychology 2018 radionici održanoj u Amsterdamu. Glavni cilj ove radionice bio je upoznavanje profesora psihologije sa novim kurikulumom za IBDP Psihologiju, a osim toga akcenat je stavljen na vještine kreiranja nastavnih planova za što jednostavnije praćenje i razumijevanje različitih oblasti, te povezivanje istih sa drugim predmetima i obavezama kao što su TOK ili CAS. Također, svi učesnici radionice su imali priliku da diskutuju o novim kriterijima ocjenjivanja Extended Essaya, i njihovoj primjeni u nastavi psihologije.
Radionicu je vodila profesorica Laura Swash, koja je 13 godina radila kao profesorica u IB MYP i DP-u, te je učestvovala u kreiranju online kursa psihologije koji nudi Pamoja Education. Profesorica Swash je jedan od autora knjige Approaches to learning, koja je namijenjena profesorima koji rade u IB programima.
Prema riječima naše profesorice Muratović, ovo je bila jedna jako uspješna radionica sa jasnim ciljevima i sigurno je da će znanje, iskustvo i ideje stečene ovom prilikom svakako osvježiti i unaprijediti nastavu iz psihologije.
U slobodno vrijeme, u poslijepodnevnim satima, svi učesnici radionice imali su priliku i da uživaju u ljepotama Amsterdama.