„Djeca su naše ogledalo“

KAMPANJA “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”. TPO Fondacija iz Sarajeva svake godine zajedno sa školama u pet kantona provodi kampanju 16 dana aktivizma.

 

 

Druga gimnazija Sarajevo je partner škola TPO fondacije u ovoj kampanji pa je tim povodom, u četvrtak 29.11.2018. u 13h, prof. Elmana Cerić  sa učenicima trećih i četvrtih razreda, nacionalnog i IB DP-a Druge gimnazije Sarajevo, održala radionicu o rodnim stereotipima i rodno zasnovanom nasilju. Učenici su imali priliku izraziti vlastite stavove o rodnim stereotipima i rodno zasnovanom nasilju i njihovim uzrocima, kao i dati refleksiju i kritički se osvrnuti na stanje u našem društvu.

 

Svake godine od 25. novembra do 10. decembra preko 160 zemalja svijeta učestvuje u međunarodnoj  Kampanji 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. TPO Fondacija doprinosi ovoj kampanji kroz različite aktivnosti s ciljem podizanja svijesti građana i građanki o nasilju i njegovim posljedicama na živote pojedinaca, porodica i druptva u cjelini. Patrijarhalno, post-ratno traumatizirano i osiromašeno društvo internalizira nasilje kao normalno ljudsko ponašanje pa je stoga teško iskorijeniti ga i ubijediti građane i građanke da se angažiraju protiv nasilja.

 

Ove godine motto kampanje je „Djeca su naše ogledalo“. Djeca su ciljna grupa u ovoj kampanji i cilj kampanje je prenijeti poruke nenasilja, ali i netolerancije prema svim oblicima nasilja, posebno prema nasiljima u kojoj su djeca njihove žrtve. „Djeca su naše ogledalo“ je motto koji nas podsjeća na neprestanu odgovornost svih roditelja, pedagoga, nastavnika i ostalih građana i građanki da su djeca naša apsolutna odgovornost, ali i naš prioritet u uspostavljanju zdravog društva bez nasilja, ističu iz TPO fondacije.