SARAJEVSKI GIMNAZIJALCI ZABLISTALI NA OLIMPIJADI METROPOLA: OSVOJILI 6 MEDALJA NA OVOM PRESTIŽNOM TAKMIČENJU

Internacionalna Olimpijada metropola, ukupno peta po redu, održana je od 16. do 22. decembra u online okruženju. Olimpijada metropola je prestižno takmičenje za učenike srednjih škola koje organizuje grad Moskva. Organizator na takmičenje poziva većinu svjetskih metropola, tako je ove godine na takmičenju učestvovalo preko 30 timova. Sarajevski tim je prvi put ove godine učestvovao na ovom takmičenju, a naši briljantni srednjoškolci su ponovo zablistali i osvojili 6 medalja iz sva tri predmeta u kojima su se takmičili – matematike, fizike i informatike.

Iako je konkurencija bila izuzetno jaka, naši gimnazijalci su pokazali zašto su jedni od najboljih predstavnika Bosne i Hercegovine na međunarodnome nivou, a olimpijci Druge gimnazije ponovo su briljirali. Boris Stanković i Esma Mašić osvojili su bronze iz matematike, dok je iz informatike srebro osvojio Admir Zatega, a Haris Imamović bronzu. Fizičari Fatih Žgalj i Adin Frljak, učenici Prve bošnjačke gimnazije, također su zablistali –  Fatih je osvojio srebro, a Adin bronzu. Naši učenici mogu biti itekako ponosni na svoje uspjehe u ovoj godini. Ovo takmičenje je samo potvrda kontinuiteta njihovog rada i sjajnih talenata, a moskovske medalje samo prate sve one brojne koje su stigle ove godine s međunarodnih olimpijada iz matematike i informatike, Balkanijade, ali i iz naše zemlje. Njihovi uspjesi ne bi bili mogući i bez podrške naših profesora matematike Amara Bašića i Emira Kalajdžije i profesora informatike Adnana Šalake. Oni su ujedno bili i lideri timova na ovom takmičenju, uz studenticu fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Majru Šišić. Upravo su oni, uz entuzijastične učenike, najzaslužniji za organizaciju učešća Sarajeva na ovoj olimpijadi u veoma zahtjevnim online okolnostima. Sve to ne bi bilo moguće bez podrške Grada Sarajeva, a uspjesi srednjoškolaca su opravdali zašto je prepoznat kao jedna od svjetskih metropola. Čestitamo našim učenicima i profesorima što su nas ove godine, po ko zna koji put, učinili ponosnim. 

#DrugagimnazijaSarajevo #GradSarajevo #GradMoskva #olimpijci #matematika #informatika #fizika #ponosškole #ponosgrada #ponosBiH

Foto galerija

{gallery}623{/gallery}