Pripreme za federalno takmičenje iz matematike učenika osnovnih škola 2024. godine

U periodu od 23. do 27. aprila, u našoj školi su se održavale pripreme za federalno takmičenje učenika osnovnih škola iz Matematike u organizaciji Kluba matematike Duge gimnazije Sarajevo, u saradnji sa Školom napredne matematike u organizaciji BZK "Preporod".

Priča Kluba matematike Druge gimnazije Sarajevo započela je kao rezultat učeničkog entuzijazma prije 5 godina, i od 2019. godine do danas je mnogim učenicima pružila priliku da svoju ljubav prema matematici razvijaju kroz zajednicu, nesebično dijeleći znanje jedni sa drugima. Jedan od prvih projekata Kluba matematike bile su Pripreme za Federalno takmičenje iz matematike učenika osnovnih škola 2019. godine  koje je samostalno organizovalo nekoliko učenika prvog razreda Druge gimnazije Sarajevo. Cilj ovog projekta bio je osnovce povezati sa vršnjacima sličnih interesovanja, te im omogućiti da nekoliko dana provedu učeći u pozitivnoj atmosferi i sa jednakim prilikama, bez obzira na mjesto i pozadinu iz koje dolaze. Ova jako lijepa priča, iako je realizovana 2019. godine, prekinuta je okolnostima koje su obilježile 2020. i godine poslije.

Prisjećajući se uspomena sa priprema održanih 2019. godine, u kojima su učestvovali kao osnovci, a koje su označile početak njihovih takmičarskih karijera, nekoliko učenika naše škole odlučilo je oživjeti ovu priču kroz organizaciju Priprema za fedralno takmičenje iz matematike učenika osnovnih škola 2024. koje su realizovane u prostorijama škole prethodne sedmice, a kojima je prisustvovalo preko 40 osnovaca iz Kantona Sarajevo i susjednih kantona.

Iza organizacije ovog projekta i predavanja ponovno stoji tim srednjoškolca i sudenata, bivših i sadašnjih učenika naše škole, redovnih predavača Kluba matematike, među kojima su najuspješniji takmičari u našoj domovini, osvajači medalja na svjetskim, evropskim i balkanskim olimpijadama. Za koordinaciju projekta zaslužni su profesor Kalajdžija Emir, koordinator Kluba matematike Druge gimnazije Sarajevo i Jozić Ines, učenica III1 odjeljenja, a sama realizacija ne bi bila moguća bez podrške škole i matematičkog entuzijazma predavača. Naš tim predavača sačinjavali su Alibašić Imana, Čeljo Ilma, Ćatić Asja, Gavranović Naida, Hasanbegović Emina, Hujić Adi, Jozić Ines, Macić Ervin, Mujkić Benjamin, Osmić Adnan, Purišević Naida, Senta Uma, Spahić Ahmed, Stanković Rastko i Kalajdžija Emir, zajedno sa Stanković Borisom kao matematičkim koordinatorom.

Učenici su u toku priprema učestvovali u različitim aktivnostima, matematičkim predavanjima, testovima (simulacijama takmičenja) i kvizu općeg znanja, koji su kreirali Kozica Vedad i Krištić Filip. Najuspješniji prema ukupnim rezultatima testova u svojim grupama bili su:

VII razred

  1. Boškailo Iman
  2. Bišćević Adem
  3. Mehmedovski Hamdi

VIII razred

  1. Odžak Tarik
  2. Ahić Dino
  3. Šabeta Faris

IX razred

  1. Hadžović Almir
  2. Krdžić Ajla
  3. Memić Hana.

Najuspješniji tim na kvizu sačinjavali su Agić Adem, Čengić Selim, Dedić Max, Memić Hana i Rašidagić Ajla. Ovim putem se želimo zahvaliti prijateljima ovog projekta, Key Room Escape, Fox in a box i Talks & Giggles na nesebičnoj podršci i nagradama za učenike koji su u aktivnostima takmičarskog karaktera ostvarili zapažene rezultate.

Nadamo da ćemo saradnju sa osnovcima nastaviti kroz ovaj, ali i druge projekte Kluba matematike iduće godine, te da će Pripreme za federalno takmičenje iz matematike učenika osnovnih škola postati tradicija, koja će, kao i do sada, povezivati sadašnje i buduće predavače na Klubu.