DRUGO MJESTO NA OPĆINSKOM TAKMIČENJU IZ PROJEKTA GRAĐANIN

Naše učenice su ove godine učestvovale na Općinskom takmičenju iz Projekta građanin sa temom “Vakcinacija djece u Kantonu Sarajevo” i osvojile drugo mjesto u konkurenciji od pet škola u Općini Centar. 

Osnovni cilj učeničkog istraživanja bio je da se podigne svijest građana o ovom problemu i da se nastoji iznaći adekvatno rješenje.

Uvidjevši stvarnu situaciju u našem kantonu, ali i u državi, u jeku epidemija velikog kašlja i morbila, nužno je bilo što više istražiti problem i na taj način građane upoznati s ozbiljnošću ove problematike kao i mogućim rješenjima. 

Politika razreda podrazumijevala je sprovođenje edukativne promocije vakcinacije u obrazovnim ustanovama kroz poseban Program Vlade Kantona Sarajevo, koji bi preko zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo inicirali i predložili nadležnim institucijama. Za ovu ideju učenice su uspješno ostvarile kontakte sa zastupnicima u Skupštini KS i time pokrenuli aktivnosti koje pokazuju kako građani trebaju i mogu biti aktivni. Također, kroz gostovanje na Televiziji Sarajevo uspješno je prezentirana cijela ideja i time skrenuta pažnja gledateljima na vakcinaciju djece radi kolektivne brige za zdravljem svih nas.  

Među glavnim nositeljima aktivnosti bili bi Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Ovaj problem potaknuli su na riješavanje kako bi se kolektivni imunitet u Kantonu Sarajevo poboljšao, a broj oboljele djece, a samim time i ugrožene djece, smanjio.

Članice školskog tima u realizaciji ovog istraživačkog projekta bile su sljedeće učenice iz III 3 odjeljenja: Amina Alihodžić, Emina Dautović, Nejra Karić, Uma Pecar, Farah Selimbegović, Lana Stanić, Merjema Zorlak i Ema Krdžalić.

Voditelj školskog tima bio je profesor Muamer Muratović.