TERENSKA NASTAVA DRUŠTVENOG SMIJERA DRUGE GIMNAZIJE SARAJEVO

Radeći na promociji društvenog smijera Druge gimnazije, profesori su organizirali hvale vrijednu terensku nastavu koja je počela 14. 10. 2017. godine. Terenska nastava je obuhvatala posjet Kreševu, Fojnici i Visokom.
Njihova prva destinacija bila je Sajam kristala u Kreševu. Tu su imali priliku vidjeti, ali i kupiti prelijepe primjerke kristala, pa i dragog kamenja. Nakon sajma išli su u obilazak grada u želji da ga što bolje upoznaju. Tom prilikom posjetili su i Crkvu uznesenja blažene djevice Marije, gdje su poslušali predavanje o njenom nastanku i važnosti. Neki su prošetali stazom koja vodi u malu oazu mira, mjesto molitve. Tišina i svetost tog mjesta gotovo su opipljivi.
Nakon Kreševa, sljedeća destinacija bila je Fojnica. Mali gradić na obali rijeke Fojnice, mjesto je gdje su proveli ostatak dana i gdje su prenoćili. Po dolasku u Fojnicu smješteni su u hotel, nakon čega su posjetili vjerovatno i najvažniji objekat kada govorimo o Franjevcima u Bosni - Franjevački samostan koji je izgrađen davne 1502. godine, ali još uvijek veličanstven i zaista vrijedan posjeta. S obzirom da je samostan na uzvisini pruža divan pogled na kompletan grad.
Sljedeći dan bio je rezervisan za Visoko. Ovo je najbitnija destinacija iz jednostavnog razloga: Bosna je upravo tamo rođena. Kako je cilj bio posjeta tvrđavi Visoki, učenici i profesori kreću na dvosatnu šetnju ka njoj. Po dolasku, nakon kratke pauze, unaprijed odabrani učenik održao je predavanje o važnosti ovog lokaliteta. Sam pogled s tvrđave oduzima dah.
Sljedeća destinacija: Mile, mjesto kod Visokog, mjesto krunisanja naših srednjovijekovnih kraljeva.
Mile kod visokog, današnji Arnautovići, bili su nekada i saborno mjesto Velikog rusaga bosanskog, kao i grobno mjesto bosanskih kraljeva, te je i na tom lokalitetu postojao samostan. O ovoj temi, unaprijed izabrani učenik, imao je malo predavanje nakon kojeg su učenici i profesori krenuli nazad za Sarajevo.

 


Tekst: Amina Hasović III6
Fotografije: Aida Čolak III6; Faruk Hajdarević III6