DEBATA UNITED WORLD COLLEGE-a

Prošle sedmice, u srijedu 18. oktobra, učenici Druge gimnazije ugostili su grupu učenika sa United World College (Koledž Ujedinjenog svijeta) iz Mostara, međunarodne škole koja nudi IB program kao i naša gimnazija. Učenici iz Mostara su organizirali i moderirali diskusiju o bosanskohercegovačkoj političkoj strukturi i ekonomiji. Sastanak koji je trajao sat vremena bio je važan momenat za razmjenu ideja, mišljenja i perspektiva.
Svi prisutni učenici, kako iz UWCiM-a tako i iz Druge gimnazije, strastveno su se uključili u dijalog bogat različitim mišljenjima i stanovištima. Plodna diskusija brzo je postala i razmjena ideja o budućnosti BiH i uloga koje mladi mogu igrati u njenom oblikovanju. Na kraju, učenici iz UWCiM-a i Druge gimnazije Sarajevo, izrazili su želju za više ovakvih događaja i prilika.

Neki od učesnika su dali i svoje impresije:

“Izuzetno sam zahvalan za priliku u učestvovanju u ovoj veoma kvalitetnoj debati. Ne samo da smo pomogli da bolje objasnimo Bosnu i Hercegovinu kao državu, nego i naš mentalitet, stavove, kulturu, historiju. Smatram da svi mi koji smo došli na debatu smo pomogli strancima da shvate jako komplikovane situacije u Bosni i Hercegovini. Pitanja kao i ideje koje su razmijenjene su visokog nivoa. I nadam se da slijedi jos više debata u budućnosti. “ (Bekir Hadžiomerović, učenik III1 IB)

“Jako sam zahvalna što sam imala mogućnost da učestvujem o ovoj debati, jer je otvorila mnoga vrata i nove perspektive. Sviđa mi se način na koji je prezentovana, jer sam se osjećala kao da se već svi poznajemo i da možemo slobodno iznositi svoja mišljenja. Iznad svega, naučila sam mnogo o svojoj zemlji iako živim ovdje već duže vremena. “ (Efnan Merdan, učenica III1 IB).