DRAMOBRAZBA

Obavještavamo učenike Druge gimnazije Sarajevo da se, nakon prekida zbog pandemije koronavirusa, ponovo pokreće dramska školska sekcija „Dramobrazba“, pod vodstvom profesorice Ide Avdibegović, u saradnji sa “ReAct” teatrom za mlade.

“Dramobrazba” kreira drugačije pozorište koje nudi prostor svim talentima da se ostvare, bilo da se radi o glumi, režiji, scenografiji, muzici, umjetnosti ili bilo čemu sličnome.

Cilj „Dramobrazbe“ jeste da se glas učenika i učenica čuje, te da se pokretima i govorom suoče sa svime onime o čemu se inače nametnutno šuti.

Prvi projekat “Dramobrazbe” je rad na predstavi "What I Want to Say but Never Will 2.0/ Šta biste htjeli reći, a nikada niste?”. Učenici i učenice Druge gimnazije su 2019. godine imali prvo izvođenje istoimene predstave inspirisane djelom američkog autora Alana Haehnela.

Učesnici i učesnice su performansom tražili odgovore na pitanja poput “Šta biste htjeli reći, a nikada niste?”, „Kome biste to rekli?“ i “Zašto to nikada niste rekli?”. 

Svojim umjetničkim dosezima i društvenom angažiranošču, predstava je imala veliku i zasluženu pozornost i podršku publike.

Ove godine će se „Dramobrazbom“ otvoriti plaforma za nove priče i perspektive.

Pozivamo vas da se pridružite sekciji gdje ćete slobodno izraziti svoje misli, osjećaje i perspektive. Jer, ovo društvo treba vaš talent i vaše ideje, da zajedno rastemo i stvaramo nezaboravne trenutke.

Za više informacija kontaktirajte profesoricu Idu Avdibegović putem maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

O PROFESORICI

Ida Avdibegović redovni je dramski facilitator za primjenjeni teatar. Magistrirala je primjenjeni teatar na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, te završila stručno se usavršavanje u Americi i jedna je od Fulbright stipendista.  Uvela je teatar za mlade „ReAct“ i objavila studiju u knjizi „Peace Pedagogies in Bosnia and Herzegovina. Theory and Practice in Formal Education“ na temu drame u obrazovanju u SAD-u, kao i priručnik za Zapadni Balkan na temu Teatra Potlačenih.