HORKESTAR DRUGE GIMNAZIJE SARAJEVO

Horkestar Druge gimnazije Sarajevo imao je dva zapažena nastupa prošle sedmice. Prvi se održao 23.10.2017. godine.

Za učenike iz njemačke škole Agnes von Hohenstaufen iz Schwäbisch Gmünda, koji su u okviru razmjene učenika posjetili Sarajevo, u prostorijama multimedijalnog centra Druge gimnazije Sarajevo, organizirana je priredba za dobrodošlicu. Pored učenika i njihovih profesora iz Njemačke, priredbi su prisutvovali i domaćini učenika, kao i dva odjeljenja trećih razreda nacionalnog programa. Nakon pozdravnog govora direktora škole prof. Seida Alibegovića, učenici četvrtih razreda izveli su predstavu na njemačkom jeziku. Članovi školskog „Horkestra“ pod dirigentskom palicom prof. Lejle Avdagić izveli su pjesmu „Cesarica“ Olivera Dragojevića. Priredba je završena PPT prezentacijom, koju su pripremili učenici naše škole.

Drugi nastup članovi ''Horkestra'' imali su 24.10.2017. godine.
U Domu oružanih snaga BiH održan je koncert „Glazbena večer sarajevskih gimnazija“, koji se realizirao u okviru obilježavanja Dana Matice hrvatske. Na koncertu je učestvovalo više od 350 srednjoškolaca iz 8 gimnazija. Program je bio raznovrstan, izvođene su sevdalinke, narodne pjesme i popularne melodije na našem, francuskom, latinskom i engleskom jeziku.
Druga gimnazija Sarajevo je nastupila sa 40 učenika u horu i orkestru i prof. Lejlom Avdagić na čelu. Izveli su tri kompozicije: „Hava nagila“ – hebrejska narodna pjesma, „Cesarica“ – Oliver Dragojević i „Walking on sunshine“ – Katrin and the Waves.
„Horkestar“ je iznova pokazao veliku muzikalnost i razvijen osjećaj za skupno muziciranje. Publika je izvedbu pozdravila velikim aplauzom. I ove godine Dom oružanih snaga BiH bio je mjesto susreta mladih, koji su večer proveli u ugodnom druženju uz divne interpretacije srednjoškolaca.