OTVORENA MANIFESTACIJA DANI MATERNJEG JEZIKA

Sedma po redu manifestacija Dani maternjeg jezika, kojom učenici i profesori naše škole obilježavaju Međunarodni dan maternjeg jezika otovrena je jučer u Kući znanja.

Otvorenju je prisustvovao veliki broj učenika i profesora, a na početku se ispred Aktiva profesora bosanskog jezika obratio Vedad Mulavdić, koji je publiku podsjetio na povod i historijat obilježavanja ovog dana, koji je simbol borbe za jezička prava te jezičku i kulturnu raznolikost.

Ovogodišnji program je u znaku obilježavanja značajne godišnjice naše književnosti i kulture – 250 godina od štampanja balade Hasanaginica, a performans i čitanje balade na italijanskom, francuskom, njemačkom i arapskom jeziku izveli su učenici Zara Pandur, Amna Hadžiabdić, Muris Čerkez i Danis Begović.

Školski Horkestar, pod upravom profesorice Lejle Avdagić,  izveo je dvije kompozicije iz opere Hasanaginica, a na kraju svečaneosti prikazan je film „Izgubljeno naslijeđe“, koji je nastao kao rezultat saradnje između naše škole i United World Collegea iz Mostara. Svoj dio posla dobro su obavile i voditeljice programa Lara Catrin Lešić-Thomas i Sajra Mušanović.

Manifestacija se nastavlja i u naredna dva dana, kada će svi zainteresirani imati priliku saznati nešto više o temama kakve su vještačka inteligencija i jezik, značenju pojma bibliografija,  pismu kao jezičkom i likovnom mediju, te podsjetiti se na knjige koje čuvaju vrijedne podatke o našoj jezičkoj i književnoj baštini.