NASTAVAK MANIFESTACIJE DANI MATERNJEG JEZIKA

Drugog dana manifestacije posvećene obilježavanju Međunarodnog dana maternjeg jezika zainteresirani su imali priliku vidjeti više različitih sadržaja.  

Kroz debatu, prezentaciju i dramski performans pokušali su se prikazati različiti aspekti pojavljivanja književnojezičkog fenomena. Počelo je zanimljivom debatom o temi „Vještačka inteligencija i jezik“, koju su pripremili učenici III-1 razreda pod mentorstvom profesorice Belme Topalović. Afirmacijski tim koji su činili učenici Eman Mujanović, Vedad Kozica i Adna Babačić, odnio je pobjedu nad negacijskim timom kojeg su činili Ahmed Ibišević, Fatih Efe Memišević i Tarik Ramić. Oba tima su u kvalitetnoj raspravi iznijela dosta argumenata o tome koliko i kako vještačka inteligencija utječe na naše poimanje jezika kao komunikacijskog sredstava i estetskog fenomena.

U nastavku programa prezentaciju o bibliografiji održala je Iris Brkanić-Joksimović, bibliotekarka naše škole, koja je istakla važnost bibliografije u svakodnevnom učenju i akademskom radu.

Pririsutni učenici imali su priliku naučiti nešto i o načinima citiranja i pojmu akademskog poštenja, a i vidjeti konkretne bibliografske naslove. 

Program je završen dramskim performansom pod naslovom „Novo čitanje Hasanaginice“, kojim su učenice II-2 IB razreda Majra Rija Subašić, Leonarda Miličević i Mia Jamaković, ponudile novo, savremeno čitanje drame Hasanaginica, čime su i na ovaj način skrenule pažnju na značaj ovog dramskog teksta. Svi programi bili su dobro posjećeni, a učenici su imali priliku da prošire svoja znanja iz bosanskog jezika i književnosti, čime je ovaj događaj ostvario svoj cilj.