MEĐUNARODNI DAN SREDNJOŠKOLACA

Međunarodno vijeće studenata je 1939. godine u Londonu proglasilo 17. novembar Danom srednjoškolaca i to kao znak sjećanja na studentske demonstracije u Pragu koje su nacisti ugušili zatvorivši sve ustanove visokog obrazovanja u Češkoj i poslavši više od 1200 studenata u koncentracione logore, dok je devet studenata i profesora strijeljano.
Vijeće učenika Druge gimnazije Sarajevo, na čelu sa predsjednicom Anesom Ališić i koordinatoricom/ pedagogicom Denisom Kovačević, odlučilo je obilježiti ovaj važan datum za sve srednjoškolce širom svijeta. Tim povodom je u holu škole organizirano prigodno obilježavanje ovog dana, te su se učenici i uposlenici mogli počastiti slatkišima, kao i lijepim motivirajućim citatima. Vijeće učenika i menadžment škole je putem školskog razglasa uputio i čestitku.
Članovi Vijeća učenika Druge gimnazije Sarajevo su učestvovali i u manifestaciji obilježavanja ovog datuma, koju je organizirala Mreža Vijeća učenika Kantona Sarajevo, šetnjom od Trga djece Sarajeva do Katedrale, gdje se održao simboličan performans.
Ponosni smo na naše učenike jer učestvuju u ovakvim obilježavanjima, ali i na Vijeće učenika naše škole koje aktivno i vrijedno radi.