MYP UČENICI REALIZIRALI STUDIJSKO PUTOVANJE U SJEVEROISTOČNU BOSNU

Učenici svih pet odjeljenja IB Middle Years Programa su 17. i 18. maja 2017. godine realizirali dvodnevno studijsko putovanje u sjevernoistočnu Bosnu. Cilj putovanja bilo je upoznavanje sa kulturno-historijskim znamenitostima ovog dijela naše domovine, s posebnim fokusom na lokacije koje i nisu često dio turističke ponude naše zemlje, a zapravo spadaju u red njenih velikih bogatstava i svakako spadaju u red mjesta koje bi svaki stanovnik Bosne i Hercegovine trebao posjetiti barem jedanput u životu.

Prva destinacija u posjeti sjevernoistočnoj Bosni bili su Banovići, gdje su se učenici vozili turističkom atrakcijom ovog kraja, uskotračnim vozom Ćirom. Jednosatna vožnja na relaciji Banovići-površinski kop Turija-Banovići bila je prilika da učenici nauče nešto o historiji rudarstva, načinu eksploatacije uglja po kojoj je ovaj kraj prepoznatljiv, ali i da se provozaju u turističkim vagonima i uskotračnom prugom koja predstavlja tip vrlo popularne turističke atrakcije i u mnogo razvijenijim zemljama svijeta poput Velike Britanije ili Japana.

Nakon Banovića, realizirana je posjeta Tuzli, jednom od najvećih i najvažnijih gradova Bosne i Hercegovine, koje spada u red naselja s najdužim kontinuitetom življenja u cijeloj Evropi. Uz posjedu Arheološkom parku neolitsko sojeničko naselje i Panonskim jezerima, učenici su posjetili i lokacije kao što su Trg Slobode, Soni trg, Kapija, Gradski park sa spomenikom Tvrtku I Kotromaniću i glavna gradska šetnica sa spomenikom Meši Selimoviću i Ismetu Mujezinoviću.

Krajnja destinacija prvog dana putovanja bilo je Brčko, najveći grad, privredni i kulturni centar Bosanske Posavine, smješten na rijeci Savi. Posjeta ovom gradu je uključivala razgledanje nekih od nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, među kojima je posebno upečatljiva gradska Vijećnica.

Drugog dana putovanja, realizirana je posjeta Gradačcu, s posebnim fokusom na obilazak kule Husein-kapetana Gradaščevića i Oklopnog voza nadomak grada. Na kuli Zmaja od Bosne  je održan i historijski čas tokom kojeg su se učenici prisjetili svog znanja o Bosni i Hercegovini u XIX stoljeću i borbi Husein-kapetana za nezavisnost Bosne i Hercegovine, kako od tadašnje osmanske vlasti, tako i od bilo koje druge. Posjeta Gradačcu je nakon obilaska gradske jezgre okončana posjetom Oklopnom vozu, spomeniku koji je nijemi svjedok nadljudskih napora stanovnika Gradačca u nastojanju da odbrane svoj grad od agresije, ali samim time i cijeli tuzlanski bazen.

Posebno lijepa bila je posjeta Gradini u Gornjem Srebreniku, tvrđavi koja se u historijskim izvorima prvi put spominje 1333. godine, a izgrađena je na stijeni usljed čega joj se moglo pristupiti isključivo prelaskom pokretnog drvenog mosta. Ovo impresivno zdanje s kojeg se pruža divan pogled kilometrima unaokolo učenike i profesore je oduševilo svojim izgledom, uz komentare da predstavlja fantastičnu lokaciju za snimanje svjetski popularnog serijala Game of Thrones.

Nakon posjete srebreničkoj Gradini, 95 članova ekspedicije Druge gimnazije Sarajevo se uputilo ka glavnom gradu naše države, prilično umorni, ali prepuni dojmova o dijelovima naše domovine koje većina njih ranije nije posjetila, a u kojima su imali štošta za vidjeti i naučiti.