NAŠE STUDIJSKO PUTOVANJE U ZAGREB

Iako nam se odužilo, putovanje u Zagreb 17. marta je bilo veselo i veoma ugodno jer smo već u busu sklopili nova prijateljstva sa kolegama iz susjednih odjeljenja. U glavni grad susjedne Hrvatske stigli smo u poslijepodnevnim satima, smjestili se i odmah brže-bolje krenuli u obilazak grada u pratnji vodiča i naših razrednica, profesorica Merime Mašić Gazić, Aide Kalaba-Musić i Nudžejme Efendić.
Prolazeći kroz suncem okupan grad, imali smo priliku razgledati najzanimljivije lokacije, kao što su npr. kula Lotrščak, Trg bana Jelačića, Cvjetni trg, Trg sv. Marka, Banski dvori, Kamenita vrata ili grandiozni krov Zagrebačke katedrale...  A postoji li bolji način da se započne turistički pohod od vožnje najkraćom uspinjačom na svijetu dugom samo 66 metara? Za nepunih 40 sekundi našli smo se na Gradecu, starom dijelu grada, koji nam je pružio fascinantan pogled na nepregledne krovove katedrala, visokih nebodera, šarenih kućica i tržnih centara, ali i priliku za fantastične zajedničke fotografije. Na toj lokaciji čuli smo intrigantnu priču o načinu na koji su Zagrepčani izbjegli napad Osmanlija. Iako Zagreb od Sarajeva nije udaljen mnogo, primijetili smo razlike u arhitekturi, hrani pa čak i u samom mentalitetu ljudi. Primijetila sam i kako je Zagreb veoma čist grad, a ljudi itekako ljubazni. Prošetali smo do Trga Republike koji me impresionirao šarenim krovom crkve Svetog Marka. Zatim smo prošli kroz kapiju u kojoj je, prema priči, izgorilo sve osim slike djevice Marije pa se zbog toga ona danas smatra svetim mjestom. Nakon kapije, posjetili smo vjerovatno jednu od najljepših građevina u Zagrebu - Zagrebačku katedralu. Imali smo priliku prisutstvovati misi, što je za mnoge bio poseban doživljaj.
Na našu sreću, u Zagrebu je tih dana bio aktuelan Festival svjetla. Gradec je tu večer krasila Magična šuma -  interaktivna svjetlosna instalacija na temu proljeća, uz zvukove prirode, vodopadi lampi, spiralni svjetlosni art-park, a na platou Gradec Laserska priča - spektakl uz svjetlosne harfe, lasere i još mnogo toga.
Sutrašnji je dan bio posvećen nauci: u muzeju Nikole Tesle, Planetariju u sklopu muzeja i Muzeju iluzija. Tehnički složeni muzej znanosti i tehnike Nikola Tesla bio je posebno zanimljiv za ljubitelje tehničkih inovacija, a kroz oglede smo upoznali Teslina dostignuća poput okretnog magnetnog polja, visokofrekventnih transformatora, bežičnog prijenosa elektromagnetnih titraja, brod s daljinskim upravljanjem, model Tesline turbine i druge eksponate i postupke. Muzej sadrži i rudnik kroz koji smo prošli i kroz predavanja stekli uvid u radne uvjete prije nekoliko stoljeća. Tokom predavanja smo imali priliku učestvovati u eksperimentu. Tu sam priliku iskoristila i prijavila se za dobrovoljni ekperiment - ona čini jednu od mojih najljepših uspomena na putovanje jer nismo svakodnevno udaljeni samo nekoliko centimetara od prividno ljubičastih talasa napona pola miliona volti!
Posmatranje zvijezda, planeta i neba koje se mijenja kroz različita doba dana u Planetariju Muzeja dana svima je pričinilo zadovoljstvo i nezaboravno iskustvo. Pomoću specijalno konstruranog projektora prikazuje se izgled zvjezdanog neba od Sjevernog pola do ekvatora.
Nakon pauze za ručak,  uputili smo se prema Muzeju iluzija. To je moderni muzej koji nam je, kroz intrigantno vizuelno i osjetilno iskustvo, pokazao da stvari ponekad i nisu onakve kakvim se čine te da se naše viđenje svijeta razlikuje od osobe koja stoji pored nas.  U muzeju smo, osim slika optičkih iluzija i holograma, pronašli instalacije poput Rubinove veze, Šuplje lice Alberta Einsteina, Rupu bez dna te poznatu Sobu ogledala, Anti-gravity sobu, Obrnutu i Ames sobu.  Navečer smo prošetali gradom i spakovali se. Uputili smo se prema Sarajevu u jutarnjim satima.
Ovo studijsko  putovanje za sve nas je nezaboravno i neponovljivo iskustvo. Nekima prilika da prvi put vide veličanstveni grad Zagreb, drugima da ga bolje upoznaju, ali svima prilika za druženje, nova saznanja, sklapanje novih prijateljstava i poznanstava.
Tekst: Sarah Hodžić, I2IB
Photo: Amina-Kamra Maglić, I2IB