USPJEŠNO REALIZIRANO STUDIJSKO PUTOVANJE OD „LITERARNE ISTINE DO STVARNOSTI“

Od 26. februara do 3. marta 2017. godine realizirano je studijsko putovanje učenika IB Diploma Programa u Poljsku i Mađarsku inspirisano romanima Besudbinstvo Imre Kertesa i Čitač Bernharda Schlinka, koje su učenici obrađivali u sklopu svjetske književnosti na časovima Bosanskog jezika i književnosti. Tokom putovanja učenici su imali priliku posjetiti glavni grad Mađarske Budimpeštu i staru prijestolnicu Poljske Krakow.
Za vrijeme boravka u Budimpešti, učenici su se u pratnji svojih profesora i vodiča upoznali sa nekim od najpoznatijih lokacija ove evropske metropole, uključujući stari grad Budim sa Ribarevom kulom i crkvom Matije Korvina, Andrassy bulevar, Trg heroja i Lančani most.
Tokom boravka u Krakowu, učenici su posjetili najznačajnije lokacije i ovog grada, poput kolijevke poljske države i kulture brda Wawel sa srednjevjekovnim kraljevskim dvorcem i katedralom, kao i stare gradske zidine (cvijetna vrata), Jagielonski univerzitet i Barbakan.
Poseban fokus tokom studijskog putovanja bio je na obilasku memorijalnog centra Aušvic-Birkenau, nekadašnjeg koncentracionog logora koji se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine, a u kojem je tokom Drugog svjetskog rata smrt zatekla desetine hiljada Jevreja, ali i pripadnika drugih nacija. Tokom realizacije ovog jednodnevnog izleta učenici su mogli povezati iskustva opisana u Kertesovim i Schlinkovim romanima sa lokacijama na kojima su počinjeni neki od najgnusnijih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.
Posljednji dan boravka u poljskoj realizirana je i posjeta rudniku soli Wieliczka, starom preko 700 godina, a koji se također nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Obilazak rudnika je uključivao silazak na 135 metara ispod zemlje i razgledanje kraljevske kapele napravljene od soli, kao i predivnog jezera i plesne dvorane. Tokom obilaska učenici su saznali mnogo zanimljivih informacija o načinima eksploatisanja soli iz ovog rudnika tokom prethodnih stoljeća.
Profesorica Bosanskog jezika i književnosti Jasminka Kaljanac-Demir, kao idejni pokretač realizacije ovakvog putovanja i njegov organizator, prenijela nam je sljedeće:
- Cilj putovanja je bio da učenici vide dva evropska grada, Budimpeštu i Krakow, kako bi prpoznali vezanost glavnog junaka romana Besudbinstvo za njegovo evropsko okruženje. Nažalost, bez obzira na to, kao četrnaestogodišnji dječak-Jevrej on će se naći u Aušvicu. To strašno logorsko iskustvo opisao je Imre Kertes u svom romanu koji je bio predmetom obrade na našim časovima, a obilazak logora Aušvic-Birkenau je pomogao učenicima da literatnu istinu pretvore u stvarnost.
Photo: Tarik Hadžiahmetović