USPJEŠNO REALIZIRANA RAZMJENA UČENIKA SA ŠKOLOM IZ NJEMAČKE

Grupa od 28 učenika Druge gimnazije Sarajevo je imala priliku da učestvuje u programu razmjene  sa učenicima škole Agnes von Hohenstaufen Schule Schwäbisch Gmünd (Njemačka) u periodu od 17. do 25. marta ove godine. Učenici su imali priliku steći nove prijatelje, upoznati drugu kulturu, način života i razmišljanja, historijsku baštinu i znamenitosti regije Baden-Württemberg, a uz sve to bili su i mladi abmasadori prije svega svoje škole, a onda i grada i domovine.

Putovanje je počelo u petak 17.03.2017, kada su svi učenici ispred škole željno iščekivali polazak. Uz pozdrave i mahanje roditeljima, zajedno sa svojim profesoricama Muruvetom Marušić i Merisom Drakovac smjestili su se u autobus. Prije polaska, direktor škole Seid Alibegović se obratio učenicima i poželio im sretan put, lijep provod i da prikažu svoju školu i sebe u najboljem svjetlu. Putovanje je trajalo 20 sati i u jutarnjim satima narednog dana učenici su stigli ispred škole gdje su ih dočekali njihovi njemački prijatelji. Dočekani su sa velikim transparentnom na kojem je pisalo „Dobrodošli“. Njihove profesorice Monika Lehar i Angelika Kohler su im podijelile planove za obilazak. Ostatak dana bio je isplaniran od strane domaćinskih porodica u vidu različitih aktivnosti.

Nedjeljno jutro 18.03.2017. su proveli uglavnom u kućama, sa porodicama odmarajući. U 14h su se svi sastali na obližnjem gradiću Lorch, gdje se nalazi  poznati manastir. Manastir je osnovan u 12. stoljeću i predstavlja ostavštinu dinastije Staufer. Učenici su učestvovali u interakciji sa vodičem i pokazali svoje vidno oduševljenje svega što vide. Zavšni dio obilaska je bila slika u krugu – ona predstavlja mnoge pejzaže od planine Hohenstaufen do Napulja i sve bitne godine vladavine dinastije. Nakon obilaska Lorcha, učenici su imali jedinstvenu priliku u gradskoj pekari. Učili su praviti poznate perce – Prezel. Svi su se zabavljali i uživali.
U ponedjeljak 19.03.2017. , u jutarnjim satima učenici su se zaputili u posjetu dvorcu Ludwigsburg, koji se nalazi u gradu Ludwigsburg u blizini Stuttgarta. Ludwigsburg dvorac je jedna od najvećih baroknih građevina u Evropi koja je očuvana u potpunosti. Prelijepi dvorac ima čak 452 sobe i najveći je barokni dvorac u cijeloj Njemačkoj. Sat vremena slikanja je učenicima bio nedovoljan da stignu na svakom mjestu kojem žele se slikati. Bili su zadivljeni i očarani. Unutrašnjost dvorca su obišli zajedno sa vodičem koji im je ispričao brojne priče koje krije ovaj raskošni dvorac. Nakon ovog obilaska, učenici su stigli u zoološki i botanički vrt Wilhelma. Wilhelma se nalazi u svjevernom dijelu Stuttgarta i dom je 6.000 vrsta biljaka i 11.500 vrsta životinja iz cijelog svijeta.  To je jedan od najvećih vrtova u ovom djelu Evrope. U 4 sata obilaska, učenici su uspjeli da obiđu svijet od sjevera do juga, i od zapada do istoka, slikavši se sa svakim životinjskim predstavnikom.
Došlo je vrijeme i za školu, pa su tako učenici u utorak 20.03.2017. prisustvovali nastavi u vidu 4 časa. Učenici su bili raspoređeni u raznim odjeljenjima gdje su mogli vidjeti kakve je sistem obrazovanja, kabinet, kao i način predavanja profesora. Nakon časova, škola Agnes von Hohenstaufen je priredila dobrodošlicu za učenike iz Druge gimnazije Sarajevo i učenike iz Italije, koji su također stigli na svoju razmjenu. Ostatak dana su proveli istražujući prelijepi, srednjovjekovni grad Schwäbisch Gmünd. Uz vodiča, vidjeli su brojne zanimljivosti i čuli mnoge priče. Kao šlag na tortu, u predvečernjim satima imali su divam prijem kod gradonačelnika, gdje su se fotografisali i sutradan pronašli u gradskim novinama.
Zajedničko druženje ambasadora iz tri države nastavilo se u srijedu, 21.03.2017. u Heidelbergu. Tu su podjeljeni u grupe obilazili grad i uživali u romantičnoj idili i ljepoti grada. Obišli su najljepši kameni most u Njemačkoj – Stari most, kao i univerzitetski trg i biblioteku. Grad naizgled je jednostavan, ali krije brojne anegdote i historijski važne stvari. Nakon obilaska, svi su dobili slobodno vrijeme za uživanje.
Na red je došala posjeta i obilazak Stuttgarta u četvrtak 22.03.2017. Ispred škole su se svi sastali i uputili u muzej Mercedes Benza. Muzej koji već na ulazu ostavlja bez teksta. Taj muzej već od samog ulaska u zgradu očarao nas je sve ali ono što smo naknadno vidjeli zaista ostavlja bez daha. Priča počinje sa konjem i samom idejom nastanka automobila i nastavlja se svakon novom inovacijom koja je dolazila u svijet. Učenici su imali priliku vidjeti različite vrste i modele auta, od onih prvih pa do formula koje se danas koriste. Obilazak su završili fotografisanjem, a onda se uputili u grad gdje su imali slobodno vrijeme. Sa zalaskom sunca, vrijeme je bilo da se vrate u grad domaćin, gdje je u večernjim satima bila upriličena večera koju su spremili njemački učenici. Sviralo se i pjevalo, a učenici naše škole su napravili dvojezičnu prezetnaciju i bolje upoznali njemačke i italijanske srednjoškolce sa našom školom, Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom.
Posljednji dan, 23.03.2017. grupa Druge gimnazije se u jutranjim satima zaputila u München. Tužni, ali i puni dojmova i uspomena proveli su posljednji dan razmišljajući o svom nezaboravnom iskustvu. U Münchenu su imali cijeli dan na raspolaganju. Neki su obilazili grad, neki uživali u specijalitetima, a neki u kupovini. U večernjim satima su se uputili  prema svojoj domovini. Dok su izlazili iz busa, svi su dijelili jedno mišljenje – zavide budućim generacijama što će ići, jer oni bi sve dali da mogu opet.