OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

Povodom obilježavanja 21. februara, Međunarodnog dana maternjeg jezika, učenici i učenice naše škole su s profesoricama Nermanom Imamović, Elmom Bećirević i Đenanom Herco organizirali nekoliko aktivnosti u cilju promocije i isticanja važnosti maternjeg jezika.

15. februara 2017. godine tim s Instituta za jezik je, u sastavu direktor dr. sc. Alen Kalajdžija, mr. sc. Zenaida Karavdić i MA Erma Ramić-Kunić,  u prostorijama naše škole održao predavanje iz historije bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika. Nakon predavanja, uslijedila je radionica pod nazivom „Povelje jezikom današnjice“ u kojoj su sudjelovali učenici i učenice trećeg i četvrtog razreda. Kroz zadatke interaktivnog i kreativnog karaktera, učenici i učenice su čitali i prevodili srednjovjekovne tekstove.

U Institutu za jezik su 22. februara 2017. godine počeli Dani otvorenih vrata. Učenici i učenice naše škole su 23., 24. i 25. februara 2017. godine posjetili Institut za jezik i imali priliku vidjeti izložbu o radu ove institucije, stare projekte, važne dokumente te fotografije i  članke svih javnih aktivnosti Instituta. Učenici i učenice su prvo pogledali izložbu, a zatim su imali prigodna predavanja i radionice iz oblasti historije jezika, kulture izražavanja i pravopisne problematike koje su pripremili saradnici i saradnice Instituta.  
Navedene aktivnosti samo su prvi korak u ostvarenju saradnje između naše škole i Instituta za jezik u Sarajevu.