DOJMOVI SA KAMPA MIRA MILANO 2017

U "Kampu mira Milano (Italija) – februar 2017", održanom od 13.2. do 19.2.2017.godine, učestvovalo je dvanaest učenika drugog razreda naše škole, uz pratnju profesorice Anese Smailhodžić–Jasika i IB pedagoga–psihologa Denise Kovačević. Pored učenika naše škole, na kampu su učestvovali i studenti iz Francuske i Hrvatske te učenici iz Italije.

Dojmovi sa kampa su sljedeći:

Program Kampa bio je ispunjen raznovrsnim aktivnostima od samog dolaska učesnika, kada su svi učesnici međusobno upoznali te predstavili svoje gradove kratkim video zapisima. Uslijedila su predavanja i radionice univerzitetskog profesora Rabaiottia (profesor urbanizma) na temu "Šta čini jedan grad?", nakon čega su naši učenici imali zvanični prijem kod dogradonačelnice Milana, gospođi Scavuzzo. Isti dan smo posjetili i milansku katedralu, jednu od najljepših katedrala u Evropi.

Posjetili smo Park pravednika u Milanu, posvećen običnim ljudima koji su svojim humanim, nesebičnim ili hrabrim postupcima uradili značajne stvari za svoju lokalnu zajednicu, grad, državu ili čovječanstvo. Imali smo priliku zajedno u lokalnom kinu pogledati i projekciju filma "Jacob the liar" (Lažov Jakob), čije vrijeme i mjesto odvijanja radnje su Drugi svjetski rat i Poljska.

Upoznali smo se sa Haishanom, lokalnim stanovnikom,  koji je u Italiju došao kao izbjeglica iz Sirije prije dvadeset godina, te nam je prenio svoja iskustva u prilagođavanju u novoj i potpuno drugačijoj kulturološkoj sredini. Prisustvovali smo i predavanju pod nazivom "Komunikacija, Imaginacija, Integracija" koju su držali univerzitetski profesor Francesco Fabiano i gospodin Alessandro Nardone, poznati novinar u Milanu, koji se okušao i kao kandidat na posljednjim američkim predsjedničkim izborima u vezi s kojima nam je prenio svoja iskustva i zaključke.

Učesnici su osim predavanja i radionica imali priliku za volontiranje na više mjesta kao što su obližnja osnovna škola, izbjeglički kampovi ili obilazak starih i bolesnih. U posjetu nam  je došao i milanski nadbiskup Angelo Scola, koji u to predgrađe nije dolazio posljednjih trideset godina, tako da je svojom posjetom izazvao veliko interesovanje javnosti. U petak (17.2.) kamp je posjetio i glavni milanski imam Abdullah Tshina, koji je rado odgovarao na pitanja učesnika. Nakon toga smo prisustvovali islamskoj molitvi džumi, koja se održavala u obližnjem sportskom centru. Subota je bila ispunjena posjećivanjem vjerskih objekata i obreda. Dan je počeo vježbanjem joge, a posjetili smo i budistički hram. Nakon toga smo prisustvovali katoličkoj misi.

U večernjim satima smo umorni, ali puni utisaka krenuli nazad u pravcu Sarajeva.