NADVOJVOTKINJA HABSBURG LOTHRINGEN U POSJETI DRUGOJ GIMNAZIJI

Nadvojvotkinja Austrije i princeza Toskane Camilla Habsburg-Lothringen posjetila je u petak, 16.12.2016. godine, Drugu gimnaziju Sarajevo na poziv direktora Seida Alibegovića, koji joj je s pomoćnicom direktora Selmom Babović i koordinatorom IB Diploma Programa Tomom Maltarom zaželio srdačnu dobrodošlicu.
Govoreći o historijatu Druge gimnazije profesor Alibegović je istakao odlične rezultate učenika u nastavi i vannastavnim aktivnostima, kao i brojne projekte koji su uspješno realizirani. Prisutni su se složili su se da je veza između Druge gimnazije Sarajevo i dinastije Habsburga kojima uvažena gošća pripada veoma posebna i da je od utemeljenja škole 1905. godine škola na poseban način vezana za Austriju.
Inače, razlog princezine posjete glavnom gradu Bosne i Hercegovine bila je Evropska leadership konferencija “Društvena kohezija, međureligijsko razumijevanje i regionalna saradnja”, koja je prethodnog dana održana u hotelu Holiday. U pratnji učenika naše škole zajedno s koordinatorom IB Middle Years Programa Tarikom Hadžiahmetovićem konferenciji je prisustvovao i direktor Druge gimnazije Sarajevo Seid Alibegović, koji je tom prilikom pozvao nadvojvotkinju Austrije da posjeti školu, što je ona s oduševljenjem prihvatila.