IVANA TIHI BABIĆ AKTIVNI SUDIONIK MEĐUNARODNE KONFERENCIJE U SARAJEVU

U sarajevskom hotelu Holiday 15. decembra 2016. godine je održana međunarodna konferencija pod nazivom "Društvena kohezija, međureligijsko razumijevanje i regionalna saradnja", čiji su organizatori bili Univerzalna mirovna federacija (UPF), Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) i Udruženje za bosanskohercegovačko-azijsku saradnju, razumijevanje i solidarnost (ABACUS).
Konferencija se sastojala iz tri panela. Prvi panel "Međureligijsko vijeće - model za mir i pomirenje u Europi“ okupio je poglavare vjerskih zajednica u BiH koji su iznosili svoje stavove o radu i ulozi Međureligijskog vijeća kao modela za mir i pomirenje u Bosni i Hercegovini. Drugi panel "Izgradnja društvenog konsenzusa za novu Evropu" ponudio je odgovore na izazove uzrokovane etničkim konfliktima, migracijama, radikalizmom, koji imaju utjecaja na regiju i Evropu, dok je završni panel "Parlamentarci za mir i regionalna saradnja" bio fokusiran na ulogu  i angažman parlamentaraca u ostvarivanju puteva saradnje i zajedničkog napretka u regiji.

Među govornicima, u društvu austrijske nadvojvotkinje Camille Habsburg-Lothringen, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića, vjerskih poglavara kardinala Vinka Puljića, episkopa zahumsko-hercegvačkog Grigorija i predsjednika Jevrejske zajednice u BiH Jakoba Fincija, našla se i učenica trećeg razreda IB Diploma Programa Druge gimnazije Sarajevo Ivana Tihi-Babić. U statusu posebnog govornika i sudionika diskusija Ivana Tihi-Babić je kao predstavnica mladih Bosne i Hercegovine govorila o značaju suživota u Evropi i potrebi za novim rješenjima koja tretiraju ovo pitanje, s posebnim akcentom na ulogu mladih zbog čijeg kvaliteta života su i potrebne promjene u zvaničnim politikama evropskih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.
Konferenciji su pored brojnih zvanica, predstavnika diplomatskog kora i akademske zajednice prisustvovali i učenici jednog odjeljenja drugog razreda IB Middle Years Programa u pratnji svog profesora i koordinatora programa Tarika Hadžiahmetovića i direktora škole Seida Alibegovića.